Naviger i denne bloggen

Veien gjennom jungelen

onsdag 17. juli 2019

Fagfellevurdering av søkestrategier

Ved å få en kollega til å gjennomgå søkestrategien, sikres god kvalitet på leveransen. Det gir også den enkelte bibliotekar ekstra trygghet for at det er gjort en god jobb. På Folkehelseinstituttet blir dessuten fagfellevurdering sett på noe som kan føre til kompetanseheving, da det er kan være læringsutbytte både for bibliotekaren som utfører søket, og bibliotekaren som vurderer søket.

McGowan et al. har utviklet en standard for fagfellevurdering av søkestrategier. På folkehelseinstituttet følger vi ikke denne sjekklista, men har en litt friere fremgangsmåte. Følgende sjekkes:

  • Oppbygning av søket
  • Logisk bruk av boolske operatorer, parenteser?
  • Sjekke for skrivefeil
  • Avgrensinger, bruk av filter
  • Fagfellen forventes ikke å gå dypt inn i problemstillingen mtp å vurdere innholdet/søkeordene. Unntaket er hvis hun har vært borte i lignende søk og at det dermed faller seg naturlig.

Fagfellevurderingen går på rundgang. Bibliotekaren med hovedansvar for søket må gi fagfellen rimelig tid til å gjøre sin vurdering, samtidig som det forventes at fagfellen tar seg tid til å utføre oppgaven innen rimelig tid.

Av og til kan det være lurt å involvere en kollega allerede i forarbeidet, f.eks å diskutere PICO og/eller problemstilling, og få belyst hva som er uklart. Fagfellevurdering av søkestrategi kan altså skje når som helst underveis i prosessen, men det må i alle fall gjøres helt til sist før endelig søk kjøres.

I dokumentasjon av søket inkluderes også navn på fagfellen.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar