Naviger i denne bloggen

Veien gjennom jungelen

onsdag 30. januar 2019

Epistemonikos og PDQ-Evidence

Kort om Epistemonikos og PDQ-Evidence

Epistemonikos er en viktig kilde for å finne systematiske oversikter. De søker systematisk i mange databaser etter referanser. PDQ-Evidence er et uttrekk av Epistemonikos på artikler som handler om helsesystemer. Derfor trenger du ikke søke både Epistemonikos og PDQ-Evidence. Vi bruker stort sett bare Epistemonikos.

Du finner også noen primærstudier i Epistemonikos. I begynnelsen begrenset de seg til et knippe primærstudier som er inkludert i de systematiske oversiktene som du finner her. Men nå fins også noen primærstudier som ikke er inkludert i SO. Omfanget er uklart, men Epistemonikos er uansett ingen viktig kilde til primærstudier pr. i dag. Dersom du kun er ute etter primærstudier, kan du godt velge bort Epistemonikos.


Oversikt over syntaks

drink* - fanger opp drink, drinks, drinking
(det var det hele)


Fritekstsøk

Det er ingen mulighet for å søke på kontrollerte emneord i Epistemonikos. Vi søker kun i tittel og abstract. Alle søkeordene må kobles sammen inn i en enkel søkestreng. Trykk på Advanced search. Pass på at det står Title/Abstract i nedtrekksmenyen, og lim inn søkestrengen der det står Query. Trykk deretter på Search.

I Epistemonikos er bindestreken en del av søkeuttrykket. For å få et fullstendig søk, må du søke på tre varianter av ordet: "air-conditioning" or "air conditioning" or airconditioning

Funker det å trunkere fraser?

Tja... Av og til fungerer det, av og til fungerer det ikke. "sun block*" bør derfor oversettes til  "sun block" or  "sun blocks"

Hva kan gå galt?

  • Sett fraser i hermetegn! Søkeordene blir tolket som AND hvis du glemmer dette.
  • Får du hvit skjerm? Det betyr at du har brukt for mange søkeord. Du kan enten dele opp søket i flere deler eller slette "uviktige" søkeord.
  • Epistemonikos takler ikke søk med kompliserte koblinger.
Dette søket fungerer f.eks. ikke:
((((pneumococcal OR pneumococci) AND (vaccine* OR vaccination*)) OR (heptavalent OR "7 valent")) AND (efficacy OR effectiveness) AND (elderly OR elderlies))

Løsningen er å dele søket i to:
Søk 1
(pneumococcal OR pneumococci) AND (vaccine* OR vaccination*) AND (efficacy OR effectiveness) AND (elderly OR elderlies)
Søk 2
(heptavalent OR "7 valent") AND (efficacy OR effectiveness) AND (elderly OR elderlies)

(Når du deler søket i flere deler, bør du i dokumentasjonen notere antall treff under hver søkestreng og antall treff uten interne dubletter øverst.)


Om publikasjonstyper

Under Publication type kan du avgrense til Broad Synthesis, Primary Study, Structured Summary og Systematic Review. Dersom søket ditt skal avgrenses til systematiske oversikter, må du også ta med treffene under Broad Synthesis og Structured Sumnmary, da dette også er oppsummert forskning.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar